top of page

Artist spotlight; Famobo Ceramics by Yuro

Bijgewerkt op: 28 apr. 2022

We hebben al een tijdje de vazen van Famobo Ceramics in de winkel. Maar het woord vazen is een understatement. De kunstwerken gemaakt door Yuro zijn echt stuk voor stuk uniek. Al ziet Yuro zichzelf liever als een ambachtelijke maker die de ambacht gebruikt als vorm van communicatie. Wij hielden een kort interview over haar werk, dromen en toekomst.
Hoe is Famobo Ceramics onstaan, hoe ben begonnen?

Famobo is hopelijk het begin van een familie bedrijf. FAmilie MOniz- Bontje In 2018 ben ik begonnen. Ik had ineens een heel diep gevoel dat ik vazen moest gaan maken. Grote vazen van keramiek met de hand gevormd. Het klinkt heel diep maar zie het maar als m’n roeping. Dit is wat ik ga doen en waarin ik me wil specialiseren voor de rest van mijn leven. Zonder enige ervaring of opleiding ben ik begonnen met een kleine serie van 6 vazen in samenwerking met 6 kunstenaars die elk 1 vaas hebben gedecoreerd. Ik zie mezelf niet als kunstenaar omdat ik niet kan tekenen of schilderen zoals kunstenaars dat doen, maar ik zie mezelf als een ambachtelijke maker die een ‘’nieuw-oud’’ medium wilt gebruiken als communicatie middel.

Na deze serie ben ik meer naar mezelf gekeerd en ben vanuit mijn eigen intuïtie en verhaal-vertellende-manier gaan werken. De samenwerkingen zullen hier en daar nog wel voorkomen, maar dat is niet het hoofddoel.


Wat voor gevoel verhaal wil je kopers van jouw product meegeven?

De traditionele manier van werken is een tegenhanger op de technologische wereld waar we in leven en onbewust wellicht steeds meer naar toe neigen. Ik wil terug naar de essentie, wat maakt ons mens en wat kunnen we voelen en maken met onze handen en diepere bewustzijn. Elke vaas is uniek omdat ik begin met een idee van vorm, verhaal of functie en uiteindelijk laat ik me leiden door het materiaal. Hierdoor is geen enkele vaas hetzelfde. Kijk naar de opgravingen die we doen sinds jaar en dag. Hierdoor kunnen we zien hoe men leefde en dacht door de jaren heen. De culturele en spirituele waarde die verbonden is aan het materiaal, de tijd die erin gaat zitten en de aandacht die erin wordt gestopt, zorgt ervoor dat keramiek tijdloos en eeuwig is. De nostalgie en mystiek is vastgelegd en dat zorgt voor een verbondenheid. De vazen kiezen hun kopers en andersom. Het is een bepaalde aantrekkingskracht die doet stralen. Ik maak dit omdat ik dit moet doen en wil dat men gaat gloeien van binnen bij het zien van mijn vazen. Niemand is alleen en keramiek is onze samenkomst van liefde en oog voor aandacht en stilte.


Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik heb een Surinaams gemixte afkomst (Portugees-joods, Hindoestaans, chinees, creools) en heb alle culturen altijd interessant gevonden. Er is ontzettend veel te vinden in culturele geschiedenis, symboliek en de levenswijze van volkeren door de eeuwen heen. Maar, ik heb geen grote voorbeelden waar ik naar opkijk. Daardoor staat mijn referentie kader open voor alles en voel ik me niet geneigd naar een bepaalde richting. De wereld is alles en ik. Als je goed kijkt komt alles ook terug. Herhaling van vorm en patronen door de tijd heen. Alles is al een keer gedaan het is aan mij om dat voor deze tijd te maken.
Is er iets wat je echt nog een keer wilt maken of doen met Famobo Ceramics (wishlist)?

Naast vazen wil ik uiteindelijk ook met de handgemaakte badkuipen maken. Dat staat bovenaan mijn wishlist.

Ik werk op aanvraag en praat graag met mensen in gesprek om een gevoel vast te leggen om een binnen- of buitenruimte te vullen. De mogelijkheden met keramiek zijn eindeloos en daar ga ik de diepte mee induiken. Wat zal het worden.. Tafeltjes, wanddecoratie, kandelaars alles wat het leven en je woonruimte een stuk interessanter zal maken. Maar denk ik in ieder geval groot.


Wat kunnen we nog van je verwachten?

Om mijn werk naar een volgend niveau te brengen ga ik het komende jaar samenwerken met een edelsmid om bepaalde delen van een vaas of object te vergulden met 23k goud. Dit word iets wat ons zal onderscheiden van het bladgoud iedereen kent.

Daarnaast ben ik bezig om mijn studio in te richten zodat ik er exposities kan geven en ik sta open voor workshops. Ik wil dat mensen de mogelijkheid hebben om te voelen wat er uit hun vingers komt zonder de snelheid van een draaischijf en perfect gevormde producten. En in de tussen tijd wil ik met een kleine kring van mensen de organische relatie versterken zoals met Claire (Studio Soleil) en samen speciale series maken die alleen daar verkrijgbaar zijn.


De collectie van Famobo Ceramics is alleen verkrijgbaar in de winkel en wordt niet verkocht via de webshop. Kom gezellig langs om de collectie in het echt te bewonderen. Voor meer informatie kun je mailen naar info@studiosoleil.nl116 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page